Friday, August 26, 2011

Pineapple and Lycee Cold


Salam buat friends yang sudi menjengah dapur saya yang buat pertama kali dibuka jendelanye.

Sudah lama berhajat nak share resepi-resepi yang saya dah cuba. Ada juga yang bertanye. Tapi masa sering menjadi halangan. Nak dok lelama ade susah sikit di bulan Ramadhan ni. Sibuk dengan oven. Ni lega sikit so ambil peluang ni utk share this resepi with you all.


Untuk mencuba resepi ni, saya dah pun meminta izin dari kawan FB saya yang memang hebat di dapur. Dia combinekan dua resepi hingga menjadi satu resepi baru. 

Seme bahan dah ade tapi tunggu mase yang sesuai untuk buat. Tunggu seme anak balik. Seronok memasak bile mereka ade. Tenguk dierang enjoy makan, segala penat di dapur berbaloi.


Punyelah excited nak buat, sampai sanggup beli bekasnye. Jika berminat, jomlah cuba...


PUDING LYCHEE
by: Chef Hanieliza

Bahan
10 gm agar-agar serbuk
4 cawan air
1cawan cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici dlm tin dimesin bersama ainya

Masakkan air, agar2 dan gula hingga mendidih dan gula larut.
Tutup api dan masukkan susu dan buah lychee yg telah dikisar bersama airnya tadi.
Kacau rata.
Tuangkan ke dalam 1/2 acuan  atau mangkuk kaca kecil

PUDING NENAS
by: Chef Hanieliza

Bahan
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
1 tin buah nenas  ( ambil 6 keping di kisar bersama airnya yg selebih simpan utk hiasan )
1 tin susu cair
1 1/2 cwn gula halus
1 cwn tepung kastard
beberapa biji ceri merah utk hiasan

Masak agar2 dan gula bersama air hingga didih dan gula larut.
Masukkan air buah nenas dan nenas yg telah dikisar tadi.
bancuhkan tepung kastard dan susu cair.
Kemudian tapis dan tuangkan kedalam adunan puding tadi.
Kacau adunan sehingga hampir pekat.
Apabila telah masak tuangkan keatas lapisan puding lychee tadi secara perlahan2.
Hiaskan atasnya dengan gelang nenas dan buah ceri tadi.
Biarkan sejuk.


Dah cuba? Kalau belum, cubalah. Memang sedap. Dessert macam ni memang favorite keluarga. Tidak lengkap jika tidak dihidangkan sejuk-sejuk bersama dengan kuah kastad.

Kuah Kastad
1 tin susu cair
1 tin air
1 cawan gula.
2 sudu kastad.

Cara membuat.
Selalunye saya guna 1 tin susu cair dibancuh dengan 2 sudu kastad. Inipun terpulang kepada diri masing-masing samada mahukan kuahnye itu pekat ataupun cair. Kemudian masukkan air dan gula. Kacau hingga pekat. Angkat dan sejukkan. Tuang di atas dessert tadi.
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment