Assalam...
Kebelakangan ni kurang rajin nak blogging. Idea kurang malahan takde langsung. Letih lesu je badan ni. Rasa kurang sihat. Begitulah bila usia di ambang senja. Tidak macam orang muda. Badan segar bugar, bertenaga macam guna bateri energiser.
Tambahan malam tadi tidur jam empat pagi. Pulang dari Kuala Lumpur, menghantar anak yang berpantang. Sampai dah pukul 11.30 malam. Terus ke dapur. Menyiapkan beberapa order.
Buat birthday cake untuk Baba (panggilan ayahnya) Tidak sempat snap gambar. Letih sangat. Buat cheese cupcakes dan order ulangan...Black Bottom Cupcakes. Resepi yang saya dapat dari Joy of Baking.com
Cubaan pertama saya buat menggunakan resepi dari Joy of Baking.com seperti dalam video yang saya attachkan ini. Tetapi cubaan ke dua, bahagian kek choklatnya, saya guna resepi kek choklat moist. Hasilnya seperti di bawah ini. So saya namakan versi saya ...... Chocolate Cheese Cuppies.
Chocolate Cheese Cuppies |
BAHAN CHOKLAT KEK
250gm butter
6 biji telur
470gm gula caster
1/2tsp esen vanila
BAHAN KERING
225gm tepung gandum
65gm tepung jagung
80gm koko powder
11/4tsp bicarbonate of soda
secubit garam
BAHAN BASAH
200gm air biasa
2 tsp nescafe
3 tbsp chocolate emulco
6 biji telur
470gm gula caster
1/2tsp esen vanila
BAHAN KERING
225gm tepung gandum
65gm tepung jagung
80gm koko powder
11/4tsp bicarbonate of soda
secubit garam
BAHAN BASAH
200gm air biasa
2 tsp nescafe
3 tbsp chocolate emulco
Cara-Cara
Pukul butter dan gula hingga gebu.
Masukkan telur sebiji-sebiji, selang seli dengan bahan
kering dan bahan basah.
Tuangkan adunan choklat ke dalam cawan kertas. Kemudian ambil sesudu besar filling cream cheese dan tuang ke atas adunan choklat. Bakar selama 35 minit dengan suhu 160C
BAHAN CREAM CHEESE FILLING
225gm cream cheese (saya guna 350gm)
65gm gula halus ( saya guna 150gm)
1 biji telur (saya guna 2 biji)
1/2 sudu teh esen vanila
Cara membuat filling
Guna eletrik mixer, pukul cream cheese dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi sampai cream cheese creamy dan smooth. Sudukan ke dalam adunan choklat tadi.
Pukul butter dan gula hingga gebu.
Masukkan telur sebiji-sebiji, selang seli dengan bahan
kering dan bahan basah.
Tuangkan adunan choklat ke dalam cawan kertas. Kemudian ambil sesudu besar filling cream cheese dan tuang ke atas adunan choklat. Bakar selama 35 minit dengan suhu 160C
BAHAN CREAM CHEESE FILLING
225gm cream cheese (saya guna 350gm)
65gm gula halus ( saya guna 150gm)
1 biji telur (saya guna 2 biji)
1/2 sudu teh esen vanila
Cara membuat filling
Guna eletrik mixer, pukul cream cheese dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi sampai cream cheese creamy dan smooth. Sudukan ke dalam adunan choklat tadi.
Anak-anak saya sukakannya. Mengapa tidak anda? Hehehee....macam iklan TV pulak.
So peeps...its already late.
Nite everybody. Sleep tight n sweet dreams.
Salam kak nampak menyelerakan..
ReplyDeleteWaalaikumussalam Rahah. Terima kasih Rohah.
ReplyDeletesalam akak...suka coklat ...campur cheese combinasi yan sedap sangat...saya suka.
ReplyDeleteWaalaikumussalam CitarasaKu...hmmm...kombinasi yang sedapkan?
ReplyDelete