Friday, December 9, 2011

Woke up this morning with this pudding in mind...


It was early as usual. Very peaceful and quiet. But this time I woke up in the morning with this pudding in my  mind. Apa agaknya jadi dengan pudingku semalam? But deep in my heart, I know it wouldn't tun out well as it should be. My first attempt afterall. Apapun aku akan hadapi walau bagaimana  rupanya sekalipun.

When I first saw it, I simply couldn't resist. What more, it was beautifully captured by its owner. Very photogenic indeed. Its tantalizing look brought quiver to my stomach. I want to try it. I must try it. I told myself many times.

So what happened....alamak lekat pulak kat tepi tu. Akhirnya ...nilah dia rupanya dalam gambar tu. Lapisnya..apa dah jadi? Hahahaa...hasil dua tangan. Sorang letak satu senduk, sorang letak dua. Lagipun..karamelnya tak keras-keras. Nak tak nak..letak ajalah adunan pertama tu kat atas karamel. Apa jadi..bersatulah mereka berdua tu. 


Apapun ku minta izin ya Sri Idayu share resepi tu kat sini. Manalah tahu blogger-blogger yang hebat macam Azlita Aziz, Rima, Che CT, Dayang Jak,Kak Wan dan ramai lagi mahu mencuba puding ini. Teringin pulak nak tenguk mereka ni buat  dan lihat cara they present their pudding. Macam persaingan dalam MasterChef pulak. Sian dierang...

PUDING LAPIS ROTI KARAMEL
Sumber : Rosli Kitchen
By          : Sri Idayu

Bahan-Bahan Karamel
5 sudu besar gula
5 sudu besar air
1/3 cawan air panas

Cara-caranya :
Satukan gula dan air. Masak hingga gula menjadi perang gelap. Selepas itu masukkan air 
panas cepat-cepat dan kacau. kemudian cepat-cepat tuang ke dalam loyang dan ketepikan.

Bahan-Bahan Roti :
4 keping roti
3 biji telur
2 cawan air suam
1 cawan susu cair
1 sudu besar tepung jagung
esen vanila
pewarna

Cara-Caranya:
1. Kisar roti, air suam dan susu. Kemudian masukkan telur, tepung jagung dan esen.
2. Bahagian kepada 3 bahagian dan warnakan.
3. Tuang lapisan pertama atas karamel dan kukus.
4. Bila lapisan pertama sudah masak, masukkan lapisan 2 hingga semua adunan
    itu habis.
5. Sejukkan sebelum keluarkannya dari loyang.


Kemenjadiannya kurang menarik tapi rasanya tetap sedap. Fizikalnya aku akan perbaiki. Aku takkan putus asa. Aku akan cuba lagi sehingga berjaya. Walaupun layernya itu ada tebal, ada nipis...kira-kira macam iman akulah gitu. Bila makanan takde imanku tebal, bila ianya depan mata imanku jadi tipis. Pepatah omputih, 'A waist is a terrible thing to mind.' 

So bon appetit everyone.

No comments:

Post a Comment