Tuesday, August 30, 2011

Crispy Chocolate Cookies

Pertama kali beraya di rumah sendiri...terasa sunyi. Macam tak raya. Bukan tak boleh balik awal. Cutipun dah bermula dua tiga hari lepas. Tapi kesiankan anak yang bekerja di hari raya. So bagitau my 'mem' awal-awal. Takut nanti merajuk pulak. Lagikan tempahan biskut baru selesai sehari sebelum raya. Itupun janji dengan kawan nak buatkan die kek lapis prune pun tak jadi. Lepakkkk....sesangat. Akhirnye biskut sendiri takde. Ambik yang lebihan order je.

Anak-anakpun dah tanye bile nak buat untuk sendiri. Sementara tunggu dierang sembahyang raya, si ibu ni pun ambiklah penimbangnye serta bahan-bahan keperluan biskut yang nak dibuat pada hari ini. Mula-mula berkenalan dengan biskut ni bile seorang kenalan bagi pada satu raya yang lalu. Kebetulan pula lebih kurang sama dengan resepi dalam majalah Keluarga. Nampak mudah dan cepat. So apa lagi pantaslah membuat sebelum telefon berdering memanggil si kakak ni balik.

Saya sertakan resepinye kat sini. Manelah tau selepas membaca celoteh saye ni, ade ibu-ibu yang ingin mencuba. Saye pasti, kalau dah cuba, tentu nak buat lagi.

Bahan-bahan :

250gm mentega
1 biji kuning telur
280 gula aising
280 tepung gandum ( resepi saya guna tepung superfine)
10gm serbuk koko ( saye gune 15gm serbuk koko VanHoulten)
1 camca teh esen vanila
1/2 camca teh serbuk soda
100gm badam kasar
100gm cip choklat

Cara membuat :
Satukan ke semua bahan dalam bekas dan kisar sebati. Simpankan dalam peti ais seketika. Saya terus buat sebab mengejar masa. Lain kali lah saya ikut arahan resepi. Tapi jadi juga. Dengan sudu kecil, sudu doh ke dulang pembakar. Bakar selama 30 minit dengan suhu 140C.

TaDa..Ini hasilnye....


Biskut...dah biase panggil biskut. Orang putih panggil cookies. So biskut atau cookies samalah. Biskut Famous Amos ni pula selalu kiterang makan masa dok kat Labuan. Masa sambung belajar selalu berulang-alik ke Kota Kinabalu. Abes kuliah pukul 5 petang. Sewa kereta sendiri so takdelah masalah. Dari UMS ke KK Airport tu boleh tahan jauhnye. Kuliah pagi selalu missed setengah jam tapi alhamdulilah lecturers tu faham dengan keadaan kiterang yang dari Labuan ni. Melencung pulak topik bualan ni.




Bebalik pada Famous Amos ni...sementara tunggu flight pukul 6 petang...kiterang lepak-lepak sambil makan biskut ni. Kena dengan masa dan ketikanye, kiterang dapat beli yang panas-panas lagik. Baru keluar dari oven. Punyelah sedapppp.....Ade anika pilihan lagi. Uwaaahhhh...rindunye detik-detik di airport tu. Sempat ambik peluang spray minyak wangi free. Bile boading, satu flight tu dapat hidu baunye. Hahahaa....andai dapat diputar kembali..



Tapi kini katenye biskut ni dah tak boleh makan. Bila kat airport, ambik bau jelah kot.  So biskut Crispy Chocolate Cookies ni jadi penggantinye.Rase taklah exactly sesedap Famous Amos tapi rasenye lebih kurang gak. Heheheee....Cubalah. Memang sedap. Anak-anak saya sampai peluk balang biskut tu. Nampaknye tak sempat dengan tetamu yang datang.

Selamat Hari Raya semua.

No comments:

Post a Comment