Sunday, October 16, 2011

Kentang Ikan Bilis Goreng Berlada

Assalamualaikum ibu-ibu,
....selamat berlibur di hujung minggu. Hujung minggu saya kali ini sunyi. Tambahan pula saya kurang sihat. Bila tak sihat begini, langkah terbaik ialah berehat. Tempat yang paling saya suka bila nak berehat ialah kamar saya. Tak secantik manapun tapi menenangkan, sunyi, selesa dan tenteram. Sedap bergolek dengan bantal-bantal. Mudah kata, cakap omputih, very quiet and cosy.

Teringin pulak nak makan kentang goreng. Anak dara saya dari minggu lepas mintak saya masak daging masak merah. Anak bujang bongsu saya tak kesah, janji ada makanan. Nilah hidangan saya untuk minggu ni. Cubalah tenguk-tenguk, betul ke tidak resepi yang saya nak cuba ni, kentang ikan bilis goreng berlada. 

Resepinya :
5 biji kentang Australia ( yang biasapun ok)
5 biji lada besar hijau
2 biji lada besar merah
2 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih
1 mangkuk ikan bilis
1/2 sudu besar kicap masin 
1/2 sudu kecil kicap manis

Cara saya buat :
Mula-mula saya goreng kentang yang sudah dikupas dan dipotong serung. Ketepikan. Goreng ikan bilis dan ketepikan juga. Tumis bawang besar dan bawang putih yang sudah dihiris hingga terbit bau. Masukkan lada besar hijau dan merah. Kemudian masukkan kicap. Akhir sekali masukkan kentang goreng dan ikan bilis. Gaulkan sebati. Letak sedikit garam secukup rasa. Diangkat dan dimakan dengan nasi panas-panas. Hilang pening.


Jika ada tambahan bahan yang patut ada, bagitau saya ya. Saya mencuba saja. Maklumlah saya ni nama orang Johor tapi selera makan ikut arwah ayahanda, orang pantai Timur.










No comments:

Post a Comment