Tuesday, October 11, 2011

Laici Triffle

Assalamualaikum.....
.....cuaca hari ni tak ceria. Suram dan sepi. Alam diam membisu, tidak sedikitpun menyahut kicauan beburung di pinggir kediaman saya. Sayapun terikut sama. Wajah muram, hati suram. Bukan suram, berperang dengan orang lelaki saya tetapi kecewa kek saya tak menjadi. Sedih dan sayu. Beriya-iya saya keluar malam mencari bahan. Bila buat tak serupa dengan resepi. Jadi terapinya adalah zzzzzzz.....tidor.
....bangun dengan semangat. Berusaha buat lagi sampai berjaya. Cari kesilapan saya di mana. Sesungguhnya dalam apa jua ruang yang kita  terokai samada secara serius atau sekadar hobi, cabarannya tetap ada. Namun jangan mudah mengalah dengan cabaran yang mendatang. Kegagalan adalah permulaan kejayaan.
....dalam perbualan saya dengan seorang usahawan muda berbangsa asing, nasihatnya pada saya ialah bila kita bertemu dengan sesuatu masalah...selesaikan masalah itu. Jangan lari dari masalah itu dan buka bidang baru. Ianya tidak membawa kita ke mana. Sentiasa kreatif dan mencari punca masalah dan selesaikan. Insya Allah...kita akan berjaya. Justru itu, saya akan mencari sebab kenapa kek saya tu tak menjadi seperti mana dalam resepi...mudahan saya akan berjaya.
      Sementara itu, saya share dulu satu variasi triffle. Selalunya kita dengar kastad triffle tapi kali saya share dengan ibu-ibu semua, Laici Triffle, versi Puan Azlita Aziz.


Laici Triffle
by Azlita Aziz

BAHAN KEK SPONGE 
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
Bahagian yg ini saya ikut ita, guna kek coklat

BAHAN KASTARD 
200 ml susu sejat
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY 
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air - ita campur sedikt air laici
1/2 camca teh strawberry emulco - ita guna laici esen
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN 
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya - ita tukar laici
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan
Jus dari buah2an koktel tadi - ita guna jus laici

UNTUK SPONGE CAKE 
Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.

UNTUK KASTARD 
Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.

UNTUK JELLY 
Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gula hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.

UNTUK TRIFFLE 
Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hmmmm..


Ni lah lebih kurang hasiltangan saya. Kalau hasiltangan Ita, lagi cantik. Sangat-sangatlah cantik. Persembahan serta cara dia shoot pun cantik.
Istimewanya dia ni...sikap sharingnya. Kan pepatah berkata 'Sharing is Caring.' So jommm....kita sharing.






No comments:

Post a Comment