Sunday, October 30, 2011

Mango Panna Cota

Assalamualaikum...
......aduhlah, panas sungguh hari ni. Teriknya sampai ke petang. Sesekali Allah swt hantarkan angin. Terasa fuuu...nyaman bagai di pantai. Maha Pengasih Lagi Penyayangnya Allah. Dia ketahui hamba-hambaNya kepanasan, dikirimNya angin yang bertiup lemah gemalai.
.....letihlah kononnya, so hari ni saya off kat dapur untuk makan tengahari. Shhhh....bukan malas. Sesekali nak freekan diri. Bukan tak nak cari pahala isteri. Sarapan pagi? Aiii....sarapan kita buat tauu. Western lagi. Chicken Chop. Sian ayam-ayam tadi. Abes kena chop-chop ngan saya. Resepinya? Yang tu nanti dulu ya. 


Lepas makan tengahari...tak sempat nak letak ponggong nak rasa angin yang menderu masuk di celah-celah jejari tingkap. Orang lelaki saya dah bertanya...mana dessert? Dari semalam dia mengintai dessert tu. Mango Panna Cota. Apa lagi....buah kegemarannya.


Dessert ni dah lama nak buat. Tak jumpa-jumpa mangonya. Dah berapa kali, tak terhingga banyaknya....saya dok menziarahi Cik Azlita punya blog. Dok tenguk, tenung dan belek-belek Mango Panna Cotanya. Naik meleleh air liur dibuatnya. Tunggu dipelawa, tak dipelawa. Nak minta....aaii...tak elok tau. Sesungguhnya Allah lebih suka tangan yang memberi dari tangan yang meminta-minta. Taklah gurau je. Bila terjumpa mango ni, di pasar malam...apa lagi memboronglah. 


Resepinya :
Sumber dari Azlita Aziz.

Bahan :
7 gm gelatin dicampur dengan 3 camca besar air
21/2 cawan susu segar
1 camca teh esen mango
1 biji mango didadu atau dihiris panjang-panjang
1 biji mango lagi dikisar halus untuk topping

Cara membuatnya:
1. Gelatin dibancuh dengan air tadi dibiarkan kembang.
2. Masak susu segar bersama gula hingga timbul buih-buih
    kecil disekeliling periuk.
3. Tutupkan api, masukkan esen mango dan gelatin. Biarkan 
    sejuk.
4. Susun hirisan mango tadi di dinding gelas dan tuangkan
    susu segar yang direbus dengan gula serta larutan gelatin
    ke dalamnya. Jadilah Panna Cota...
5. Biarkan dia semalaman di dalam peti sejuk.
6. Hiaskan Panna Cota itu dengan puri mango (1 biji mango
    yang dikisar)
7. Hidangkan sejuk-sejuk.


Hahahaaa....tenguklah Ita, hirisan mango akak ni. Tak berseni langsung. Malunyalah. Tapi rasanya....YUMmmmy.


Bukan anak murid aja diarah berbaris lurus, gelaspun disuruh begitu. Tenguk taatnya mereka dengan arahan guru. Tegak memasing duduk atas bangku, kusyuk mendengar pengajaran cikgu. Hahahaaa.....nama cikgu. Kat mana-mana pun perangai macam cikgu. Ntah berapa kali..orang tegur saya. Awak cikgu ya? Akak cikgukan? Hmmmm...takleh nak menyamar. Tapi pesan arwah ayahanda saya takkan saya lupa.....berkhidmatlah untuk anak bangsa kita. Haru saya.....


My credit goes to this young beautiful lady, very talented, skillful, Azlita Aziz. Her magic touch makes wonders. Without her, my Panna Cota would never be possible. Thumbs up to Ita...I'll be your faithful follower. Heheheheee...

No comments:

Post a Comment