Tuesday, October 25, 2011

Roti Choklat Puding Panas

Assalamualaikum....
....tengah buat pa tu? Hmmm....pa lagi hujan-hujan begini, memasing mengulit matalah.

Siapa sangka no? Panas terang benderang, rupanya hujan di tengahari. Pastu dia teduh. Tetiba petir berdentum, kilat menyabung...hujan turun mencurah-curah. Teringat kita kat lagu arwah Sudirman...Hujan. Sedih lagunya kan. Tapi kita tak sempat nak sedih. Bila waktu hujan ni...perut pun minta dipanaskan. Diajaknya kaki ni ke dapur, mengintai apa-apa yang boleh dibuat. Ada roti, susu, choklat, telur.....


Bukalah buku resepi kegemaran saya. Majalah Sedap. Banyak dah resepinya saya  cuba. Yang nak dicuba tengah queueing.....tunggu masa ja.


Hah...ni dia. Tengah-tengah sejuk ni, sedap jugak buat puding panas. Jarang jumpa puding makan panas-panas. Selalunya dimakan sejuk-sejuk. Cubalah. Bahan-bahan semuanya ada.



Resepinya
diambil dari : Majalah Sedap

Bahan :
600ml susu cair choklat ( saya pakai susu segar )
200gm choklat masak hitam
150gm roti tawar, dikisar halus
50gm gula pasir
1/2 sudu teh garam

Bahan topping :
1 sudu makan aising tepung untuk taburan

Cara membuatnya :
1. Panaskan susu. Matikan api.
    Masukkan potongan choklat. Kacau sehingga larut.
2. Campuran bahan kisar roti tawar, gula pasir dan garam.
    Kacau rata.
3. Tuang campuran susu sedikit demi sedikit sambil dikacau
    rata.
4. Tuang ke dalam mangkuk tahan panaskecil yang telah
    disapu marjerin.
5. Bakar selama 25 minit dengan suhu ketuhar 180 Celcius
    sehingga masak.
6. Hidangkan panas dengan taburan gula aising.


Apa rasa? Saya punya ni terkeras sini. Silap timing. Masa bakar 25 minit. Mata nenek nampak 35 so setting 35 minitlah. Hahahaa...tapi bila dia masak secukupnya, ia lembut, berkrim, rasa choklat. Aising tepung tu yang melengkapkan rasa. Sedappp....

Tapi kasihan krew saya yang kecik tu. Diarahkan angkat situ dan sini untuk mendapatkan pencahayaannya. Pengarahnya baru nak terjun ke bidang perfileman. Sama-sama mentah dalam bidang ni. Apapun silalah nonton ya...filem terbaru ni.






No comments:

Post a Comment