Assalamualaikum...
.....bermulanya cuti sekolah, bau nasi minyak memenuhi ruang udara. Paluan kompang kedengaran di sana sini. Bunga manggar berkilau-kilau dipanah mentari, menambah seri warna dunia. Pengantin tersenyum sipu di atas pelamin. Tetamu berpakaian cantik meraikan hari yang bersejarah itu.
....seronoknya jadi raja sehari ni. Bertambah seronok lagi bahagia bila kita yang dah berusia ni masih menikmati kehidupan seperti raja sehari ni. Namanya dah sehari. Satu hari ajelah jadi raja. Esok...yang perempuan jadi dayang, yang lelaki jadi hulubalang. Siapa rajanya? Siapa lagi....anak-anaklah. Nak susu. Nak baju. Nak mandi. Semuanya dayang dengan hulubalang yang uruskan. Tak layan, menangis.
Masing-masing sibuk. Mak Andam, tukang masak, penangah, makbapak pengantin, para tetamu termasuklah bakers. Sibuk buat kek pengantin. Macam-macam rupa bentuk, warna dan rasa. Ikut permintaan raja tadi. Sayapun tumpang-tumpang sibuk...menyelit sama di celah-celah bakers yang pro. Mencuba nasib...mane tau ade orang berkenan dengan hasiltangan kita ni. Tapi taklah sampai tutup periuk nasi bakers yang lain. Sian pulak...habis bakers yang hebat-hebat gulong tikar. Taklah begitu sekali.
Fuhhh....begitu meletihkan. Lepaknya buat kek kawin ni. Perlu teliti dan halus. Jika penat, berhenti dulu...pesan Sifu Azie saya. Tapi sifu saya yang sorong ni tak tau berhenti...jalan terus.
Ada juga yang berkenan ya? Ada juga yang minta share resepinya. No problem. Sharing itu berkat.
Buttercream
Resepinya :
700gm krimwell
350gm shortening
300gm icing sugar
Cara membuat :
Semua bahan di atas dipukul perlahan selama 1 minit dan kemudian pukul laju selama 8 minit sehingga ia gebu dan halus.
Cara membuat steamed buttercream
1. Masak buttercream yang dipukul gebu secara double
boilder di bawah api yang sederhana hingga cair. (jangan
terlalu cair)
2. Siram buttercream yang sudah cair tadi di atas kek
seluruhnya.
3. Goyangkan sedikit kek itu supaya buttercream itu jatuh
rata.
Itu aja. Kemudian hiaslah kek itu mengikut kreativiti ibu-ibu.
Happy sharing...
No comments:
Post a Comment