Sunday, January 15, 2012

Fresh Fruits And Ice Cream in Chocolate Cups...Wallah!



Bukan mudah untuk menghasilkannya. Masa sangatlah cemburu denganku. Hasrat hati ingin mencuba macam-macam tetapi masa tidak mengizinkan. Maka bila buat, tergopoh-gapah. Hasilnya tentu sekali kurang menarik. 



Kali pertama, terlupa sapu minyak kat belon. Akhirnya belon tu melekat dengan choklat.  Kali ke dua terlebih minyak, choklat tak melekat pulak. Bila sudah menjadi, nak touch-up, terlupa choklat tu masih panas maka cawannya mencair pulak. Phewww....cabaran. Bila tenguk cawan choklat Azlita Aziz, blogger masakan yang terkenal, hasilnya begitu kemas dan halus. Setiap   pembuatan dan persembahannya begitu berseni.  Wanita ini sungguh hebat dan tiada tandingan.



Bagi diriku ni...memadailah dengan apa yang aku mampu. Sesuailah dengan umurku yang sudah kurang penglihatan ni. Huhuhuuu....sedih pulak dia. Hahahahaa.....




Tentu ada yang ingin mencuba. Jika mahukan resepi secara detail, bolehlah melawat blog Azlita Aziz, MASAM MANIS. 


Chocolate Cups
Sumber  : Masam Manis
By           : Azlita Aziz
( diubahsuai mengikut keadaan dapurku)


Bahan-Bahan
300gm choklat (guna Beryl's)
beberapa biji belon ( tiup mengikut besar yang disukai 
dan sapu minyak di bahagian bawahnya.


Cara membuat :
1. Didihkan air di dalam periuk.
2. Di dalam bekas lain, potong choklat kecil-kecil dan cairkan
    dengan meletakkannya di atas periuk yang berisi air.
3. Kacau hingga coklat itu cair dan berkilat. Biarkan sejuk seketika.
4. Celupkan belon ke dalam bekas choklat yang sudah sejuk tadi.
5. Celup rata hingga terbentuk seperti mangkuk atau cawan berkelopak.
6. Dirikan di atas dulang dan sejukkan di dalam peti selama  5 - 10 minit.
7. Letupkan belon dan ceraikan dari cawan itu.
8. Cawan coklat ini boleh digunakan untuk hidangan aiskerim atau puding.


Beberapa scoop aiskerim vanila, buah-buahan segar serta rasa choklat menjadikan hidangan dessert yang lazat untuk makan tengahari. Wallah!

No comments:

Post a Comment