Sunday, January 8, 2012

Kelas Masakan 'Do It Yourself ' 2012..... Rendang Daging


Balik dari kerja,  anak daraku tetiba nak belajar masak rendang. Diajaknya aku pergi marketing, beli bahan-bahan untuk buat rendang daging. Ketika hujung minggu yang malas begini, nak angkat tulang belulang ni rasa tak larat. So aku mula buat kelas masakan DIY dengan dia.


Sebenarnya sifu ni kurang mahir dalam masakan rendang ni. Rasanya buat rendang daging ni baru sekali. Bila hubby tidak gemar rendang so jarang sangatlah masaknya. Atas permintaan anak dara ini, kitab masakan lamapun dibuka. Tak ingat siapa yang bagi tetapi mudahan dia izin berkongsi resepinya di sini. Aku percaya ilmu yang dikongsi itu membawa berkat dan memberi pahala selagi orang menggunakannya.

RENDANG DAGING

Bahan-Bahannya:
1kilo daging
1 biji kelapan- ambil santannya
Daun limau purut
Daun kunyit
1-2 keping asam @ 1/2 cawan air asam jawa
garam secukupnya
gula secukupnya
serbuk perasa
2 sud besar kerisik

Bahan Kisar
10 biji cili kering
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 -5 batang serai
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar

DO IT YOURSELF
1. Tumis bahan kisar hingga berbau. 
2. Masukkan daging dan masak hingga kecut.
3. Masukkan santan dan masak hingga daging lembut. Jika daging belum lembut,
    masukkan air dan masak lagi.
4. Masukkan asam keping, gula, garam dan serbuk perasa.
5. Akhir sekali, masukkan kerisik, daun kunyit dan daun purut yang telah dihiris.
6. Bila sesuai kepekatannya, bolehlah diangkat.


Walaupun kelas ni kelas DIY tapi tetap juga sifu campur tangan. Jangan pulak ada yang nak minta buat kelas lepas ni. Hahahahaa....abeslah. SIfu ni tak bertauliah. Kesian nanti lauk-pauk yang nak belajar tu tak menjadi. 

Bila daging rendang tadi dah pecah minyak, harum baunya memenuhi ruang rumah. Perutpun terasa lapar. So at the end of the class, we sat down and enjoyed the rendang with hot rice. Yummmyy!!!

No comments:

Post a Comment